Att tänka på när du
hyr ut bostad till oss

 

Hur gör jag en intresseanmälan för att hyra ut min bostad?

Fyll i det här formuläret och berätta lite mer om din bostad och när det kan tänkas vara tillgängligt för uthyrning. Anmälan är inte bindande utan bara ett första steg i processen mot att hyra ut din bostad.

När vi har fått din anmälan tar vi kontakt med dig för att diskutera fler detaljer och berätta lite mer om hur vi jobbar. Därefter ser vi om vi kan hitta en konkret erbjudande.

Har jag tillgång till min bostad under tiden den är uthyrd?

Nej, när ni tecknar ett kontrakt med oss är det vi och vår hyresgäst som har tillgång till er bostad. Under den tiden kontraktet gäller kan ni ej komma och gå i fastigheten som ni själva önskar. Om det är något ni behöver hämta eller ordna kontaktar ni oss så bokar vi in en tid som passar både er och nuvarande hyresgäst.

Hur mycket får jag betalt?

Du är fri att avgöra hur mycket du vill ha betalt för din bostad. Det är däremot inte säkert att vi delar din uppfattning, men då tar vi en diskussion om det. Den prisuppgift du lämnar till oss måste vara ett totalpris, dvs inklusive all drift av bostaden (el, vatten/avlopp, sophämtning, uppvärmning, osv).

Vem betalar mina räkningar?

Vi hyr en komplett lösning av dig, vilket innebär att du ansvarar för att säkerställa att bostaden är fullt användbar under hela uthyrningsperioden. Det innebär att du måste se till att el, värme, vatten/avlopp, sophämtning osv är betalt och i drift.

Vad händer om något går sönder eller skadas?

Innan ni lämnar över nycklarna till oss dokumenterar vi hela bostaden med hjälp av fotografier. Ni får sedan verifiera att det var i det aktuella skicket som bostaden överlämnades. Sedan gör vi samma sak med den nya hyresgästen. När utflyttning sker säkerställer vi att bostadens skick är intakt. Eventuella avvikelser får hyresgästen enligt avtal ersätta.

Vilken försäkring behöver jag som uthyrare teckna?

Ni behöver först och främst säkerställa att ni har en giltig bostadsförsäkring . Ni behöver även anmäla till ert försäkringsbolag att ni ska hyra ut bostaden i andra hand.

Vad händer om jag upptäcker att värdesaker har försvunnit från t.ex. ett skåp?

Vi tar inte ansvar för dolda värdesaker. Alla värdesaker som ni lämnar i bostaden måste vara synliga och synas på de bilder som vi använder för att dokumentera bostadens skick med.

Kan jag ångra mig?

När kontrakt är signerat är kontraktet gällande för den angivna tiden. Avvikelser från det är att beteckna som avtalsbrott. 

Hur får jag betalt?

Betalning sker månadsvis i efterskott. Betalningen sker genom överföring till det konto som du angett på kontraktet.

Hur deklarerar jag uthyrningen?

www.skatteverket.se finns information om hur du deklarar uthyrning av privat bostad. Skatteverkets kundtjänst kan också svara på frågor.

Kan jag lämna vissa utrymmen låsta?

Ja det går bra. Du kan t.ex. förvara saker som du är rädd om, men inte vill transportera bort, i ett förråd eller garage. Vi beskriver i kontraktet vilka ytor som ska vara tillgängliga för hyresgästen.

Får jag träffa hyresgästerna innan jag skriver kontrakt?

Tekniskt sett är det vi, Inte min uthyrning i norr AB, som hyr din bostad och vi kommer att träffas både för att inspektera bostaden och skriva kontrakt.

Det är viktigt för oss att du känner dig trygg med din uthyrning och att du vet vilka vi är och hur du kan komma i kontakt med oss. Det är däremot inte säkert att du kommer att träffa det företag som vi sedan erbjuder boendet till.

Är det samma personer som kommer bo i min bostad under hela uthyrningsperioden eller byts de ut?

Vi hyr bara ut din bostad till andra företag som vi har strikta kontrakt med. I vissa fall är det samma personer som bor där under hela uthyrningsperioden, men det är inte ovanligt att personal byts ut, framför allt om det är en längre uthyrningsperiod. Eftersom du hyr ut till oss är det vi som är din avtalspart och den som ansvarar för att din bostad lämnas tillbaka i samma skick som du hyrde ut den i.

Hur många bäddar kommer att erbjudas i min bostad?

Det varierar från fall till fall. Ibland är det en bädd per sovrum, men det kan också förekomma att 2-3 personer delar samma sovrum om det är stora sovrum och under kortare perioder.

Vi hyr ut delvis möblerat, vem står för att göra huset fullt möblerat?

Vi reglerar detta i avtalet med dig. Ju mer komplett utbud desto bättre, men vi kan ansvara för att möblera det också om du inte har möjlighet.

Vem tar hand om trädgården?

Det vanligaste är att vi skriver in i kontraktet med företaget att de ansvarar för att klippa gräsmattan (och skotta snö). Företaget kan även anlita oss eller en rekommenderad firma till att utföra denna tjänst. Har ni en väldigt ”omfattande” trädgårdsodling får vi ta en diskussion om hur vi hanterar det.